Home    Nieuws   Voorstellingen   Verhalen   Workshops   Prijzen   Interview   Recensies   Foto's   Links   

POPPENTHEATER 't ZILVEREN BELLETJE

Wat ’t Zilveren Belletje doet?
Liesbeth Duyf: In mijn eentje kan ik nooit zo’n gelikt produkt leveren als dat wat je op televisie ziet en toch heeft mijn poppenspel iets méér te bieden. Wat dat is? Het samenspel. Kinderen reageren met “ja, Jan Klaassen” en “niet doen”. Ze voelen dat ze er invloed op hebben, de betrokkenheid is intenser en minder vrijblijvend dan bij het kijken naar een film. Daardoor gaan ze ook ‘zien’, zich verbeelden, wat ik alleen maar suggereer, zoals in de tuin werken, boodschappen doen.
En dan is er nog, wat men wel noemt ‘de magie’: de poppen komen tot leven. Zo riep een jongen (net 6 jaar) eens “Jan Klaassen, ik vind je lief”. Hij wist heus wel dat het poppenkast was, maar zo lang het spel duurt, leeft Jan, en als ik het goed doe, blijft hij als karakter in de herinnering leven.

In het onderwijs
In verschillende projecten van het VMBO en MBO zorgt Liesbeth Duyf
voor een enthousiasmerende kennismaking met het poppenspel.

Voor peuters
Steeds vaker vraagt men naar iets voor de peuterperiode, dan denk ik aan kinderen tussen twee en vier jaar. Omdat de verbeelding dan nog zo pril is (zeg ik als pedagoog), gedraag ik me voor peuters meer als een ‘speelvrouw’. In plaats van een kast toon ik een landschap, waarin een eekhoorn, een kabouter, een mol blijken te wonen. Het verhaal breng ik zoveel mogelijk in de vorm van bekende liedjes of variaties erop. En ik laat het jonge publiek spelenderwijs meezingen.

Voor volwassenen
Behalve voorstellingen geef ik ouderavonden en workshops ‘zeg het met poppen’ en geef ik gehoor aan verrassende uitnodigingen, waardoor ik onlangs optrad met pop- en schimmenspel bij de opening van een tentoonstelling van beeldend werk van Rini Dijkema in Buitenpost. En ik werkte met leerlingen aan een speels 'neem je toekomst in de hand' voor de Open Dag van een school voor VMBO.

Liesbeth Duyf
tel.: 0561-769012
mobiel: 06-20514594
info@zilverenbelletje.nl